Diaconaat
Werkgroep eredienst
 
Liturgische schikkingen
 
Pastoraatsgroep

 

Diaconaat

Diaconaal consulent Oost-Groningen, Christiaan Dekker, schrijft n.a.v. #Ikredhetnietmeer

Geldzorgen en de kerk

Het programma Kassa vroeg pas aandacht voor mensen die niet meer rond kunnen komen via hun campagne #ikredhetnietmeer. In het kort vroegen zij om je verhaal te delen, zodat zij daarmee aandacht kunnen vragen bij de politiek. Hier is massaal op gereageerd. Google hier maar eens naar. In het programma Jinek van 6 september spraken twee mensen open over het verhaal wat ze deelden. Stef van der Werf, winkelmanager bij Gall&Gall, verdient netto 2200 euro, is alleenstaande vader van twee kinderen en heeft flinke geldzorgen. Verpleegkundige Rebecca Boltong houdt 50 euro per maand over voor boodschappen. Zij waren zo moedig hun verhaal te doen. Ik moedig kerken aan om de campagne van Kassa te delen op hun nieuwsbrief/ website en er in de zondagse diensten blijvend aandacht voor te vragen. Want, er komen steeds meer mensen bij die grote geldzorgen hebben. Dat zie je niet aan de buitenkant. Het roept vaak ongemakkelijkheid op. 

Wat kun je hierin als kerk dan doen?

Heb bewust aandacht hiervoor, ook voor wat het doet met mensen. Mensen schrikken vaak van de lokale cijfers hierover. In Oldambt zijn er 16.890 huishoudens, waarvan ruim 28% (4715) schulden heeft en nog eens 34% (5815) financieel op het randje loopt. Er hoeft maar weinig te gebeuren voor veel mensen, waardoor je in de schulden terecht komt. Bijvoorbeeld de energierekening die ineens omhoog gaat. Daarom is het noodzakelijk dat we hier het gesprek over aan gaan. Ik pleit voor de kerk als oefenplek voor onhandige of ongemakkelijke gesprekken hierover. Waarom? Omdat geldzorgen een behoorlijk stempel op je leven drukken. Omdat we als broers en zussen met elkaar om willen gaan. Omdat wij elkaars lasten willen dragen in de kerk. Niet om het op te lossen, wel om het samen aan te kijken. Gek genoeg biedt de huidige tijd daar juist kansen toe. Met alle stijgende (energie)prijzen is het veel natuurlijker om te vragen: Red je het allemaal nog? Is jouw energiecontract al vernieuwd? Maak jij je daar zorgen over? Alles is flink duurder geworden, dat vind ik lastig. Lukt het jou nog om rond te komen? Zou je je zorgen met mij willen delen? Dat soort vragen helpen. Liever samen onhandig liefhebben, dan niet genoemd, toch?

Ja, maar wat moet ik er dan mee als iemand het mij vertelt?

Eerst gewoon een luisterend oor bieden. Erkennen wat dit doet met iemand. Vragen wat je kunt betekenen. Vooral niet zelf direct iets willen oplossen. Wellicht kun je daarna samen kijken naar wat verder nodig is. Soms kan iemand wel een steuntje in de rug gebruiken bij verdere hulp inschakelen. Samen weet je meer. Soms helpt het ook om samen overzicht te cre-eren. En als je daar zelf niet goed in bent, kun je daar ook Schuldhulpmaatjes voor inschakelen. Voor hulp bij geldzaken kun je terecht bij STAP Oldambt. Echter niet voor elk probleem is ook (direct) hulp of een oplossing. Juist daarom is een luisterend oor extra belangrijk. Op de website www.eerstehulpbijschulden.nl vind je ook volop tips hoe je iemand kunt helpen.  

We hebben in de komende tijd veel moedige mensen nodig, zoals Stef en Rebecca, die hun verhaal durven delen. En moedige mensen die er naar durven vragen. Doe jij mee?  

Anoniem

Echter, is het ook zeer begrijpelijk als je dit liever niet deelt aan iemand dichtbij of in jouw kerk. Ook daarin ben je niet de enige. Daarom wijs ik (jo)u ook graag op anonieme mogelijkheden: 

Bijvoorbeeld via de website www.geldfit.nl  kun je een anonieme test bij doen bij (mogelijke) geldzorgen. Vervolgens krijg je een overzicht van organisaties in jouw buurt waar je aan zou kunnen kloppen. En via www.wijgaanhetfikksen.nl vind je een app om te downloaden. Hier kun je anoniem aan een buddy/ maatje in Nederland gekoppeld worden en met hem/ haar je geldzorgen delen.
En
www.moneyfit.nl/over-ons/ is een website speciaal voor jongeren (16-25) over geld(zorgen) en alles wat bij geldzaken komt kijken als je jong bent. 

Christiaan Dekker - diaconaal consulent Oost-Groningen

06 387 720 33 / christiaandc@classisgroningendrenthe.nl

Schuldhulpmaatje Midden-Groningen
coordinator Louise: 06-30753002
mail: info@middengroningen.schuldhulpmaatje.nl
https://uitdeschulden.nu/schuldhulp-in-middengroningen/

Kredietbank Midden-Groningen

https://www.midden-groningen.nl/hulp-bij-schulden

Werkgroep eredienst

De werkgroep eredienst bestaat uit vier leden. Zij bereidt, in samenwerking met de predikant, bijzondere diensten voor, zoals bid- en dankdag, de paascyclus, gedachtenis moment op de laatste zondag van het kerkelijk jaar en de oudejaarsavonddienst.  

Liturgische schikkingen

Op eigen initiatief zijn drie vrouwen in 1997 begonnen met het plaatsen van liturgische schikkingen in de eredienst. De schikkingen hebben betrekking op de inhoud en verhogen bij veel mensen de beleving  van de viering. 
(terug)

Pastoraatsgroep

Pastoraat is omzien naar elkaar.
Pastoraat gebeurt waar mensen elkaar ontmoeten en tijd nemen voor elkaar, om naar elkaar te luisteren en samen naar antwoorden te zoeken op vragen die ons allemaal bezighouden.
Verdrietige en vreugdevolle gebeurtenissen in een mensenleven, iedereen kent ze en iedereen weet hoe belangrijk het is om ze met anderen te delen.
Een luisterend oor en inlevende belangstelling voor het (levens) verhaal van mensen kan veel voor iemand betekenen.

Aan de ene kant gebeurt dit vaak spontaan door gemeenteleden zelf en daarnaast is er het georganiseerde pastoraat.
Beide vormen zijn van vitaal belang voor onze kerkelijke gemeente.
De mensen die kenbaar hebben gemaakt graag bezoek te willen ontvangen hebben wij verdeeld over de vrijwilligers die werkzaam zijn binnen het pastoraat.

Natuurlijk kan iedereen een beroep blijven doen op het pastoraat.
U kunt hiervoor altijd contact opnemen met de contactpersoon, ook als u bezoek wilt ontvangen van de predikant.

De volgende mensen zijn momenteel werkzaam binnen het pastoraat:
 

Mevr. Annet de Haan - Smid
Mevr. Peta Dijkema- Haverdings: contactpersoon
Mevr. Pietsje Drok- van der Kooi
Mevr. Janka Rubingh

Mevr. Feika Huiting

Pastor Tineke Huizing-Piersma

   (terug)